Prvi pisani broj "Komšijin informator" izašao je u jesen 2005. godine. Bio je kombinacija lepih priča i reklamnih poruka. Deli se besplatno i izlazi povremeno. Elektronsko izdanje će zadržati suštinu časopisa. Pišite nam o dobrim ljudima u Vašem komšiluku. O akcijama sa dobrim namerama. Naša adresa je:ugkomsija@gmail.com a telefon: 064/310 13 15

среда, 26. новембар 2014.

 Izvor: 021 info

FOTO: Prelepe rukotvorine novosadskih beskućnika

Korisnici Prihvatilišta za odrasle i starija lica i Dnevnog boravka za beskućnike predstavili su svoje kreativne, ručne radove u Kulturno-informativnom centru "Mladost" u Futogu.
beskucnici_rad8
Rezbarije, ručno rađena garderoba, akvarel, lampe, dekoracije i drugi radovi našli su se na raspolaganju posetiocima po povoljnim cenama, kao deo promocije aktivnosti korisnika ovog vida socijalne zaštite u okviru Gerontološkog centra "Novi Sad".
beskucnici_rad2
beskucnici_rad4
Korisnici ovim činom poručuju da, uprkos teškim životnim pričama, znaju da korisno i kreativno provode svoje vreme, učeći jedni od drugih.
beskucnici_rad17
beskucnici_rad6
beskucnici_rad7
Jedan od korisnika čiji radovi su deo izložbe rekao je da ljude u prihvatilištu jedni od drugih uče i odlično se slažu. "Mi uvek nađemo zanimaciju i otkrijemo nešto novo jedni o drugima. Kad god dođe novi korisnik, sprijateljimo se sa njim i pomognemo mu da se uklopi u našu zajednicu. Potom zajedno provodimo dane i razvijamo kreativnost, rastemo kao ljudi", rekao je on.
beskucnici_rad9
beskucnici_rad10
Direktor Gerontološkog centra Dragan Milošević rekao je za 021.rs da se ova tradicionalna izložba održava u Futogu zbog blizine prihvatilište, koje je prvo tog tipa otvoreno u Srbiji.
"To pokazuje da postoji briga o socijalno ugroženim. Kada govorimo o ovim ljudima, ističemo njihove različite sudbine, nažalost. Ali oni su neki mir našli u Prihvatilištu, gde nastavljaju da žive i stvaraju, što se vidi na izložbama", naveo je Milošević.
beskucnici_rad11
beskucnici_rad12
beskucnici_rad13
Inače, kada je reč o broju korisnika Prihvatilišta, on se menja u zavisnosti od godišnjeg doba. Kapacitet je 35 ležajeva, od čega je u prizemlju stacionar za nepokretne, a na spratu deo za pokretne korisnike. U toku leta je oko 30 mesta popunjeno, ali zimi se broj korisnika poveća i do 45.
Osim izložbi sopstvenih radova, korisnici su često uključeni u različite kulturne aktivnosti - gostovanja folklornih ansambala i horova, pa čak i posete učenika srednjih škola, što korisnike, tvrdi Milošević, dodatno rastereti.
beskucnici_rad14
beskucnici_rad15
"Takođe, tokom godine i brojni ljudi dobre volje posećuju prihvatilište, donesu hranu i poklone i provedu nekoliko sati sa korisnicima", dodao je Milošević.
On je rekao da su korisnici izuzetno korektni i druželjubivi, poštuju kućni red i poseduju izuzetan stvaralački dar. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

Нема коментара:

Постави коментар